Kosmetisk tatuering

Vad är en kosmetisk tatuering? 

Permanent make up eller kosmetisk micropigmentering, är när man tatuerar läppar, ögonbryn eller eyeliner för att korrigera eller förstärka de naturliga dragen. Permanent make up är en semi permanent tatuering, vilket betyder att den bleks med tiden. Denna metod är vald för att man ska kunna välja att ändra färger och linjer då husen förändras med åldern. Eftersom tatueringen bleks successivt rekommenderas att man fyller på med något/några års mellanrum för att behålla intensiteten. Det kan skilja person till person hur länge den sitter pga din ålder, din hudtyp, vad för typ av ansiktsprodukter du använder och solexponering. 

Vem riktar sig en kosmetisk tatuering till?

  •  Den är för dig som vill ha en snygg grundläggande make up som håller i vått som torrt.
  •  Passar allergiker. Du som inte tål vanlig make up. 
  • Passar personer som pga synförändringar har svårt att lägga en make up. 
  • Personer med glesa ögonbryn/fransar eller otydliga läppkonturer
  • Du som stressar mycket och har ont om tid att lägga make up. 
  • Du som tränar och vill se bra ut även under de svettiga passen. 

Vad är skillnaden mellan permanent make-up (micropigmentering) och vanlig tatuering? 

Kosmetisk pigmentering och vanlig tatuering liknar varandra, men är samtidigt olika. En tatuering placeras på kroppen där huden är gömd av kläder, permanent make-up (micropigmentering) utförs i ansiktet där den delikata och ömtåliga huden ständigt utsätts för solstrålar och annan miljöpåverkan.

Permanent make-up (micropigmentering) utförs oftast av medicinskt gediget kunniga personer i anatomi såsom läkare, sjuksköterska eller hudterapeut.

För permanent make-up (micropigmentering) används mindre och lättare maskiner än för traditionell tatuering. Nålarna som används är speciellt anpassade för att snabbt och smärtfritt föra in färgpigment in i huden.

När kosmetisk pigmentering utförs används olika typer av bedövande medel för att klienten skall vara bekväm med situationen.

För kosmetisk pigmentering krävs oftast något eller några återbesök för att korrigera mindre ojämnheter i färgen eller formen.

Vid tatuering förs färgen djupt in i huden vilket gör att den håller för evigt, vid permanent make-up (kosmetisk pigmentering) förs färgen in i ett grundare hudlager vilket gör att en permanent make-up håller i ungefär 3-5 år.

Permanent make-up (kosmetisk pigmentering) kan göra Dina ögon mer uttrycksfulla genom ögpnbryn och eye-liner pigmentering, läpparna kan se större ut och en vacker och sensuell look kan uppnås som kanske inte behöver någon övrig kosmetisk förbättring.

Vad som sker vid en Kosmetisk pigmentering

Behandling bestå av två delar med 4-8 veckor mellanrum. Vid tatuering införes pigment i huden med hjälp av nål ca 2mm in i huden.

Detta pigment uppfattas av kroppen som främmande och huden har olika sätt att hantera och möta det införda ämnet. En del av det pigment som förs in kommer att stötas bort redan under den första veckan då den uppkomna sårskorpan trillar av. Ytterligare pigment stöts succesivt bort under det att överhudens celler vandrar mot hudytan.

Det djupare liggande pigmentet, som har hamnat i läderhuden, kommer att möta immunförsvarets aktiva celler, bl. a en typ av jätteätarcell som plockar upp pigmentkornen och transporterar dem till lymfkörtlarna. En del av pigment kommer dock ej att kunna transporteras bort och denna del av det införda pigmentet blir det som bildar den nuvarande tatueringen.

Individer kan hantera det införda pigmentet på olika sätt. Man kan aldrig på förhand uppskatta hur en enskild individ kommer att reagera på en pigmentering och vilket slutresultat som uppnås. I regel brukar en kompletterande tatuering ge önskat slutresultat. Ett mindre antal individer kan behöva upprepa pigmenteringen ytterligare, vissa kommer dock aldrig att uppnå det önskade slutresultatet trots ett flertal behandlingar.

Skötselråd

För att patienten skall få önskat resultat krävs dock noggrann eftervård enligt nedanstående punkter:

 

 

1. Ingen tvätt, dusch eller beröring överhuvudtaget av det pigmenterade hudområdet under 24 timmar efter ingreppet.

2. Efter 24 timmar rengörs området och därefter appliceras en eftervårdssalva. (Den finns att köpa i salongen efter behandling som är avsett för specifikt område.)

 

3. Att gnugga, gnida eller på annat sätt manipulera med pigmenteringen och dess färgskorpor under läkningstiden är helt förkastligt eftersom det finns en viss risk för ärrvävnad, infektion och en för stor färgreduktion då kan uppstå.

 

5. Vid pigmentering av eyeliner rekomenderar vi att du gör en fransfärgning innan då du ej får använda mascara på minst 7 dagar.


Kom ihåg: de sju första dagarnas eftervård bestämmer hur Er pigmentering skall se ut under de kommande fem åren!

 

Allergi av färger

Människor kan få allergiska reaktioner på färger. Det är viktigt att du rapporterar sådana fall till Kemikalieinspektionen som är den centrala myndigheten som svarar för tillsyn av färger för tatuering.

Förutom de allmänna kraven och råden för yrkesmässig hygienisk behandling gäller normalt följande för tatuering:

EnglishSvenska